9. huhtikuuta 2014

Tanuja Desai Hidier: Sopivasti sekaisin

Kirjabloggaajat keksivät pitää Vanhan kirjan arvostuspäivän muun muassa siksi, kun kirjan elinkaari julkisuudessa on lyhentynyt (ja ehkä siksikin, ettei kaikkien tarvitsisi aina kitistä, että blogeissa luetaan vain uutuuksia, heh). Tarkoituksena on esitellä joku kirja, joka ei ole vielä klassikkoasemassa, josta ei oteta koko ajan uusia pokkaripainoksia ja jota ei löydy alestakaan enää.

Nappasin luonnoksista julkaistavaksi tällaisen nuortenkirjan, josta olen tämän tekstin kirjoittanut silloisille kirja-aiheisille kotisivuilleni vuonna 2005 enkä ole muokannut sitä ollenkaan.

Tanuja Desai Hidier: Sopivasti sekaisin
Otava 2004

Kirja kertoo Dimplestä ja Gwynistä, kahdesta 16-vuotiaasta kaveruksesta, jotka asuvat USA:ssa.

Dimple on valokuvausta harrastava intialaisperheen tytär. Vanhemmat elävät vielä suhteellisen perinteisin intialaistavoin, mutta Dimple itse on ihan hukassa erityisesti tämän Intia/USA-asetelman kanssa. Muuten hänellä on samoja ongelmia kuin muillakin nuorilla eikä asioita helpota se, että Gwyn on paljon itsevarmemman oloinen ja pärjää paremmin.

Gwyn innostuu intialaisuudesta. Dimplen serkku Kavita auttaa tyttöjä sisäytymään eteläaasialaisiin kuvioihin. Tytöt käyvät eteläaasialaisten klubeilla bilettämässä ja New Yorkin yliopistolla seminaarissa. Molemmille aukeavat uudet ulottuvuudet ja he saavat tietää uusia asioita. Dimple huomaa, että onhan niitä muitakin nuoria intialaisia USA:ssa ja kamera on ahkerassa käytössä. Gwyn innostuu ihan totaalisesti. Hän myös haluaa malliksi ja opettelee DJ-hommiakin. Mukana kuvioissa on myös Karsh, jota yritetään naittaa Dimplelle, mutta joka kelpaisi Gwynillekin ilman mitään ongelmia.

Kirjassa ei tietenkään selvitä ilman konflikteja toisten kanssa. Mutta toisaalta löytyy välillä sitten sitä hyvääkin oloa. Sopivasti sekaisin kuuluu taas sarjaan "ajanvietelukeminen". Se ei ollut mitenkään erityisen magneettinen kirja, mutta ei sitä ollut myöskään vaikeuksia saada loppuun paksuudesta huolimatta.

(En amerikansk ungdomsbok. Har publicerats på svenska med titeln Tvära kast.)

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaapa kiinnostavalta! Täytyy laittaa nimi ylös! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! En ole tosin ihan varma, että mitä itse tykkäisin tästä nykyään, mutta silloin nuorempana kirja tuntui hyvältä.

      Poista